STUDENTENPRUT

Na jarenlange verwennerij door "bonne maman" begint voor velen het "echte" leven….de studententijd. De
nieuwe woonomgeving wordt gekeurd op leefruimte en ligging maar men is meestal vergeten het meest
essentiële onderdeel, de keuken, te controleren. Toch moet een mens, zo ook een student, elke dag eten.
Berouw komt echter pas na de zonde en bij ontdekking van de keuken onder spinnenragen en wandelende
schimmels kunt u vaak maar ternauwernood een pan en een primusje ontwaren. Hiermee kunt u met enige
moeite de "Belbach"-dagschotel bereiden; opgewarmde rookworst. Met het nodige biervocht is dit wellicht
weg te werken maar een verwende fijnproever zal spontaan een depressie krijgen. 
Het ter beschikking staande budget is voor een student meestal niet toereikend om een complete
basis-keukeninrichting aan te schaffen opdat een eenvoudige doch voedzame maaltijd kan worden bereidt.
Een goed alternatief is dan natuurlijk om bij een dispuut te gaan. Er is altijd wel een barmhartige
dispuutsgenoot die een extra bordje op tafel zet opdat u dan kunt genieten van een verrukkelijke maaltijd
opgeluisterd door kleurrijke dispuutsverhalen. 
Echter er zal een moment aanbreken waarop u al deze vriendelijk mannen en vrouwen aan uw dis uit wilt
nodigen. Hoe kunt u dan een behoorlijk maal bereiden met behulp van één primus en één pan???????? 
U zult een paar spullen aan moeten schaffen: 
Studentenprut voor 20 mensen: 
1 zak   uien 
2 kilo gehakt 
4 tenen  knoflook 
1 kilo prei 
4 rode  paprika's 
2 blikken maïs 
2 blikken ananas 
4 blikken bruine bonen 
peper/zout/sambal/boter 
Als u dit allemaal in huis heeft kunt u het geheel gaan bereiden. De materialen die u hiervoor nodig heeft zijn
een bord, een mes, een primus en een pan. Primus en mes waren aanwezig; bord en mes worden bij de
MENSA verstrekt, zo ook de borden en messen voor uw gasten. 
Ontdoe de uien van hun jasje en snijd ze allemaal helemaal fijn. Doe wat boter in de pan (gelukkig is de enige
pan in huis altijd een pan voor een gewezen weeshuis), en als de boter lekker bruin spettert doet u de uien
erbij. De primus staat op de hoogste stand. Roer wat door de uien (eventueel met lepel; verkrijgbaar op
hetzelfde adres) en als ze wat bruiner worden dondert u het gehakt erbij en gaat er lekker in staan poeren
(AST Algemene Studenten Taal voor fijnprakken/rul bakken). Naar eigen smaak en inzicht kunt u nu een
beetje zout, wat peper en wat sambal toevoegen (Dispuutslui hebben ervaringen met zeer hete maaltijden dus
dit kan niet echt fout gaan). Ontdoe de knoflooktenen van hun jasjes en snijd deze fijn en doe het bij de prut.
Snijd de paprika en de prei fijn. Alleen het rode van de paprika gebruiken en van de prei niet te veel
donkergroen blad. Was dit. Ondertussen staat het gehakt lekker te pruttelen en krijgt een ander kleurtje. Doe
daar dan nu de prei en de paprika bij. Na een tijdje pruttelen zet u het primusje wat lager. U maakt alle
blikken open (blikopener kunt u ten alle tijden bij buurvrouwen/mannen lenen, blijf echter niet te lang "kletsen"
uw prut bakt dan aan), giet al het vocht weg met uitzondering van het ananassap, dit kunt u beter opdrinken
want dan heeft ook u tenminste weer een keer wat extra vitaminen binnen. Pleur alle blikinhouden bij de prut
en roer het even goed door. Wellicht dat het primus-vlammetje nu automatisch wat zachter gaat branden. Als
de prut warm is moet u het dus direct gaan nuttigen met de dispuutsleden. Zij hebben uw kamer inmiddels
gezellig aangepast en het etentje zal dan ook onvergetelijk worden. 
Smakelijk! 

Met culinaire hoogachting, 
uw fameuze chef de cuisine, 
Jean de la Meuse.