STUDENTENPRUT Na jarenlange verwennerij door "bonne maman" begint voor velen het "echte" leven….de studententijd. De nieuwe woonomgeving wordt gekeurd op leefruimte en ligging maar men is meestal vergeten het meest essentiële onderdeel, de keuken, te controleren. Toch moet een mens, zo ook een student, elke dag eten. Berouw komt echter pas na de zonde en bij ontdekking van de keuken onder spinnenragen en wandelende schimmels kunt u vaak maar ternauwernood een pan en een primusje ontwaren. Hiermee kunt u met enige moeite de "Belbach"-dagschotel bereiden; opgewarmde rookworst. Met het nodige biervocht is dit wellicht weg te werken maar een verwende fijnproever zal spontaan een depressie krijgen. Het ter beschikking staande budget is voor een student meestal niet toereikend om een complete basis-keukeninrichting aan te schaffen opdat een eenvoudige doch voedzame maaltijd kan worden bereidt. Een goed alternatief is dan natuurlijk om bij een dispuut te gaan. Er is altijd wel een barmhartige dispuutsgenoot die een extra bordje op tafel zet opdat u dan kunt genieten van een verrukkelijke maaltijd opgeluisterd door kleurrijke dispuutsverhalen. Echter er zal een moment aanbreken waarop u al deze vriendelijk mannen en vrouwen aan uw dis uit wilt nodigen. Hoe kunt u dan een behoorlijk maal bereiden met behulp van één primus en één pan???????? U zult een paar spullen aan moeten schaffen: Studentenprut voor 20 mensen: 1 zak uien 2 kilo gehakt 4 tenen knoflook 1 kilo prei 4 rode paprika's 2 blikken maïs 2 blikken ananas 4 blikken bruine bonen peper/zout/sambal/boter Als u dit allemaal in huis heeft kunt u het geheel gaan bereiden. De materialen die u hiervoor nodig heeft zijn een bord, een mes, een primus en een pan. Primus en mes waren aanwezig; bord en mes worden bij de MENSA verstrekt, zo ook de borden en messen voor uw gasten. Ontdoe de uien van hun jasje en snijd ze allemaal helemaal fijn. Doe wat boter in de pan (gelukkig is de enige pan in huis altijd een pan voor een gewezen weeshuis), en als de boter lekker bruin spettert doet u de uien erbij. De primus staat op de hoogste stand. Roer wat door de uien (eventueel met lepel; verkrijgbaar op hetzelfde adres) en als ze wat bruiner worden dondert u het gehakt erbij en gaat er lekker in staan poeren (AST Algemene Studenten Taal voor fijnprakken/rul bakken). Naar eigen smaak en inzicht kunt u nu een beetje zout, wat peper en wat sambal toevoegen (Dispuutslui hebben ervaringen met zeer hete maaltijden dus dit kan niet echt fout gaan). Ontdoe de knoflooktenen van hun jasjes en snijd deze fijn en doe het bij de prut. Snijd de paprika en de prei fijn. Alleen het rode van de paprika gebruiken en van de prei niet te veel donkergroen blad. Was dit. Ondertussen staat het gehakt lekker te pruttelen en krijgt een ander kleurtje. Doe daar dan nu de prei en de paprika bij. Na een tijdje pruttelen zet u het primusje wat lager. U maakt alle blikken open (blikopener kunt u ten alle tijden bij buurvrouwen/mannen lenen, blijf echter niet te lang "kletsen" uw prut bakt dan aan), giet al het vocht weg met uitzondering van het ananassap, dit kunt u beter opdrinken want dan heeft ook u tenminste weer een keer wat extra vitaminen binnen. Pleur alle blikinhouden bij de prut en roer het even goed door. Wellicht dat het primus-vlammetje nu automatisch wat zachter gaat branden. Als de prut warm is moet u het dus direct gaan nuttigen met de dispuutsleden. Zij hebben uw kamer inmiddels gezellig aangepast en het etentje zal dan ook onvergetelijk worden. Smakelijk! Met culinaire hoogachting, uw fameuze chef de cuisine, Jean de la Meuse.